Open dag huifbedrijden Simonshaven: klein maar fijn

 

 

 

SIMONSHAVEN, 24 mei 2013

Klein maar fijn was de opkomst op de open dag voor het huifbedrijden in Simonshaven, afgelopen vrijdag 24 mei, georganiseerd door Hippisch Centrum Simonshaven en de Stichting Vrienden van Zuidwester.  De ouders en verzorgers die zich al meteen om 10.00 uur meldden in de foyer van Hippisch Centrum Simonshaven waren buitengewoon geïnteresseerd in het ‘liggend paardenrijden’ voor meervoudig complex gehandicapte mensen. En de vele goede gevolgen hiervan. Zowel op lichamelijk (algehele ontspanning) als geestelijk gebied (een beter humeur, zich fijner voelen).

Op de foto: Wil van der Velden

Bestuurslid Dineke van Winkelhof van de Vrienden van Zuidwester kon als moeder van regelmatig huifbedrijder Jeroen, ook spreken vanuit de praktijk. En dat viel zeer goed.

Op de foto staat rechts Zuidwesters vaste vrijwilligster voor het huifbedrijden, Wil van der Velden uit Spijkenisse. Ze  is eigenlijk “heel bang” van paarden. Toch is zij elke week te vinden in Hippisch Centrum Simonshaven als daar cliënten van Zuidwester op woensdag paardrijden en op vrijdag gebruik maken van het huifbed. “Als je ziet hoeveel plezier de cliënten hieraan beleven, dan dóe je het gewoon”, zegt ze.
Wil verleent hand- en spandiensten aan cliënten en begeleiding en hoeft zich niet echt met de paarden te bemoeien. Toch is ze inmiddels goede maatjes met de fjordenpaarden Sjors en Sjimmie, die speciaal voor het huifbed zijn. Henk de Bruijn, eigenaar van het uitgebreide manegecomplex, heeft inmiddels ook een tweede koppel huifbedpaardjes.

DE POSITIEVE EFFECTEN VAN HUIFBEDRIJDEN, op een rij gezet

De positieve effecten van huifbedrijden, door Hedwig Vlassak, fysiotherapeute en onderzoekster, op een rij gezet in haar rapport over huifbedrijden:
7 % stimulatie vitale delen van het lichaam
63 % activatie darmfunctie
19 % losraken sputum
100 % ontspanning van zenuwen en musculatuur
63 % ontlasting
37 % moeheid
26 % spasme
93 % humeur
15 % slaap/waakritme
4% eetlust
93 % gemoedstoestand
7 % concentratie
7 % gewichtsstabiliteit
7 % gewichtsverplaatsing
7 % houdings- en evenwichtsreacties
4 % verminderd energieverbruik
41 % inhibitie (vertraagde reactie) van extensie of flexiepatroon (kromtrekken) en spasme
70 % effecten op de gezinssituatie
48 % kwaliteit van leven

Bij 30 % hielden de effecten alleen dezelfde dag stand, bij 26 % duurden ze nog enkele dagen en bij 19 % duurden ze langer dan een week. 40 % rijdt eenmaal per week, 51 % rijdt eenmaal per twee weken, 4 % rijdt eenmaal per maand en 4 % minder dan eenmaal per maand.
41 % verwacht dat ze, als ze vaker zouden rijden, meer of betere effecten zouden hebben, 4 % verwacht dat de effecten hetzelfde blijven bij vaker rijden en 55 % deed geen uitspraak hierover.
Beperkende factoren zijn: financiële (4 mensen), onvoldoende begeleiding (5),vervoer (6), meerdere factoren (7).

Het rapport  eindigt met het wijzen op de risico’s, die er ook zijn. Zo moet het huifbed op de cliënt kunnen worden afgesteld, de manier van liggen is belangrijk en: “Nooit mag worden vergeten dat met mensen en vluchtdieren wordt gewerkt.” Een goed opgeleide (huifbed)koetsier houdt daar altijd rekening mee.